Groei en ontwikkeling

Het begint pas echt bij beweging

Al rollend, kruipend en rennend de wereld ontdekken. Het lijkt vanzelfsprekend voor baby’s, peuters en (jonge) kinderen. En toch brengen jonge kinderen grote delen van de dag zittend door. Kinderen bewegen tegenwoordig minder dan vroeger. Volgens een onderzoek van het RIVM blijkt dat bijna 50% van de kinderen tot 12 jaar te weinig beweegt.

Dat genoeg en gevarieerd bewegen en het ontmoedigen van langdurig zitten op jonge leeftijd, bijdraagt aan de ontwikkeling, blijkt uit diverse onderzoeken. Kinderen ontwikkelen nieuwe vaardigheden op allerlei vlakken. Beweging draagt bij aan hoe het kind zich voelt, of beter omvattend, draag bij aan het welbevinden. Dat is waarom wij bij SKDD veel aandacht hebben voor spelenderwijs bewegen.

Een mooi verhaal, maar ga er maar aan staan. Een groep jonge kinderen met elk een eigen behoefte, andere energie en vaak in verschillende omstandigheden. En toch is dat voor ons juist het moment om in beweging te komen. Sterker nog, voor ons begint het juist allemaal met beweging!

Beweging, de sleutel naar groei

Duidelijk is dat we kinderen een plek willen bieden om samen met anderen bewegend te leren. Want waar je als kind ook bent, wat je ook doet, van nature wil je de wereld ontdekken. Beweging is voor ons de sleutel om dat mogelijk te maken!

 

Bij het samenstellen van bovenstaande tekst hebben we ons laten inspireren door onderstaande bronnen:
Gezondheidsraad
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017
Gezonde Kinderopvang
https://www.gezondekinderopvang.nl/
Kenniscentrum Sport & Bewegen
https://www.allesoversport.nl
https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/themas/jeugd/
Prof. dr. Erik Scherder
Diverse boeken o.a. ‘Laat je hersenen niet zitten’